Moby Dick 2:Cetology

De följande 26 – 31, ss 120-137 berättar om hur fartyget ger sig ut på sin resa från Nantucket. Inledningsvis är det styrmännen som har befälet – det dröjer åtskilliga dagar innan Kapten Ahab dyker upp på kommandobryggan.

När jag så tänker;”Nu börjar det”, blir det plötsligt tvärstopp igen:

Det 15 sidor långa kapitel

spärrar vägen!

Cetology (from Greek κῆτος, kētos, ”whale”; and -λογία, -logia) is the branch of marine mammal science that studies the approximately eighty species of whales, dolphins, and porpoise* in the scientific order Cetacea. Cetologists, or those who practice cetology, seek to understand and explain cetacean evolution, distribution, morphology, behavior, community dynamics, and other topics.

*porpoise=tumlare

I ett Wikipedaavsnitt betitlat:” Cetology och Moby Dick kan vi läsa”:

The cetology of Moby-Dick is the zoological classification and study of the properties of whales (i.e. cetology) introduced by United States author Herman Melville in his 1851 novel Moby-Dick. Although the novel is a work of fiction, Melville included sequences of chapters concerned largely with an objective discussion of the properties of whales. The observations, voiced through the narrator Ishmael, were largely drawn from Melville’s own first-hand experiences in whaling in the 1840s and include observations of various species from the order of Cetacea. The chapters in which Melville discusses whales in a scientific manner, though connected with the story of Captain Ahab and the Pequod, are often omitted in abridged versions of the novel. 

Dessa 15 sidor är förvirrande att läsa

MEN

tack vare Google
Stackars forntida läsare!

blir man  UPPLYST!:

”Cetology” reminds the reader that Melville came before Darwin. Ishmael tries to make sense of the diversity of whales, and he can only rely on the work of naturalists who lacked a theory of evolution to make sense of the mammalian features on what looked like fish. 

Plötsligt faller poletten ner…

dvs varför Melville beskriver valarna, särskilt THE Sperm Whale  (Kaskelot) som

LEVIATAN dvs  havsvidunder!

FÖLJ den spännande fortsättningen!

6 svar på ”Moby Dick 2:Cetology

 1. Särskilt aktuellt nästa år när det är valår!

  Jag har alltid känt mig befryndad med kaskeloten. Den som studerar den vid ytan vet bara en bråkdel om dess liv. Den är anpassad för så sällsam livsföring där den jagar bläckfiskar nere i djupen under långa, långa dyk.

 2. ”Läs valfri bok” – då blir det alltså inte Moby Dick.
  Melville närmar sig sitt ämne på ett valhänt sätt.

  För egen del har jag skådat rätval utanför Sydafrika – inklusive precis utanför vårt hotellfönster en morgon. Den populära förklaringen är att rätval – eng. Right Whale – var den rätta att jaga, då den uppträder nära kusten, är rik på späck och flyter då den dödats. Enligt Wikipedia (glädjedödare!) stämmer inte denna tilltalande förklaring, man vet helt enkelt inte varifrån namnet kommer.

 3. Melville skriver på sidorna 140-41 om
  1. The Sperm Whale som han anser vara den förnämsta
  MEN
  därefter kommer The Right Whale
  Det är den mest jagade och har (1840!) följande namn (på engelska):
  The Whale, The Greenland Whale, The Black Whale, The Great Whale, the True Whale och The Right Whale;

 4. Mycket intressant att få veta att Melville hade så mycket egna erfarenheter av valar, och en egen zoologisk klassificering! Man undrar vad Linné hade kommit fram till för ordning om han intresserat sig för valar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.