Föga anade vi…

Ur SvD: Stormen som dundrade in över västkusten i måndags för att sedan långsamt arbeta sig genom landet upp mot Stockholm och ut över Östersjön var rekordstark.
På tre olika platser noterades orkanbyar på 33 meter per sekund, vilket är de kraftigaste augustibyvindarna som någonsin uppmätts i Sverige.

Visserligen varnade man för ett mycket intensivt lågtryck redan på söndagskvällen – men det skulle kulminera över Sandhammaren och Smålands östkust framåt tisdagskvällen. Regn skulle vi ju få och redan på tisdagmiddag hade vi fått 40 mm. De varnade för minst lika mycket till så vi tömde regnmätaren på kvällen.

Det började friska i framåt 18-tiden, och när vi satt och tittade på Rapport började det dundra och skaka i huset, hela övervåningen gungade.

Det måste röra sig om mer än den styva kuling de förvarnat om…

Mycket riktigt:Hallands Väderö blåste det kl 20.00 33 m/sek i byarnavi hade nog minst trettio.
En liten tur i skymningen i trädgården avslöjade att ett träd spruckit, på ett annat en stor gren knäckts och äppleträdet ”säckat ihop”. De stora lövmassorna indränkta med 50-60 mm.s dygnsnederbörd gav rejäl ”övervikt”….
Vi försökte staga upp den kvarstående halvan av balsampoppeln så att den ej skulle falla in mot fönsterrutorna, samt samlade in alla lösa föremål – ja, sedan var det bara att vänta på bättre tider.
På morgonen störtade jag ut för att se hur mycket ytterligare regn det kommit.

MEN
Regnmätaren hade blåst omkull.
MEN
Efter 1 timmes räfsande x 3 ser det inte så tokigt ut. Stråtaket klarade sig denna gång med undantag av en bortflugen ryttare och äppelträden kunde hjälpligt resas upp igen efter att hälften av äpplena fallit av och bladen ruskats torra av vinden.
Nu blir det att skala äpplen och frysa in resten av veckan.
Se även Erics fotodagbok för den 5/8!

1 svar på ”Föga anade vi…

  1. Ujujuj! Håll i hatten! Det var för väl att det inte var värre.

    Turisten: Det var en förfärlig storm i natt.
    Bonden: Jo, de va det.
    Turisten: Blev er lada mycket skadad?
    Bonden: Det vet jag ente. Ja har ente hittat den ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.