Potatisens år!

Ur HD 25 februari:
Rekordtidigt i jorden
Aldrig tidigare har sättningen av färskpotatis inträffat under februari.

BJÄRE. Förra veckan satte Lars och Lennart Nilsson i Glimminge den första färskpotatisen. Följt av ytterligare några lantbrukare på Bjärehalvön senare under veckan. Men det är inga större mängder som sätts nu.

— Nej, det handlar om delar av några tunnland. Att sätta färskpotatis av sorten Swift så här tidigt är verkligen en chansning. Vi vet ju inte om mars kan bli kylig och snöig även om det verkar osannolikt för närvarande, säger före detta kommunalrådet Lars Elofson som numera är ordförande i dels Sydsvensk färskpotatis ekonomiska förening samt branschorganisationen Svensk Potatis.
— Men det här är definitivt rekord!
Aldrig tidigare har sättning av potatis gjorts under februari och en bärgning är planerad att ske om två månader ungefär. Priset kan jag inte säga något om men det kommer säker ligga uppåt 1000 kronor kilot. Det brukar vara lite hysteri första dagarna, säger Lars Elofson.
Själv är han övertygad om att det är klimatförändringarna, med allt varmare väder, som ligger bakom sättningen av potatis i februari.
— Finns ingen tvekan att det handlar om detta. Det gäller för hela potatisbranschen att tänka i nya banor nu för det varma vädret verkar vara här för att stanna. Förut talade man om ”midsommarpotatis” men nu kan vi alltså snart lansera färskpotatis i april, säger Lars Elofson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.