Mina lärare

Detta är ett foto på lärarekollegiet på Högre allmänt läroverk för flickor i Helsingborg.
Troligen är det taget det år jag gick i andra ring dvs 1951.
Av dem är det Ragnhild Tellström, gemenligen kallad Klotis som har influerat mig mest. Hon var en på många sätt sammansatt personlighet men för mig var hon enbart av godo – hon öppnade för mig vår historia bakåt – hon var min Herodotos!
Hennes undervisning för oss fjortisar låg på en hög nivå.
1948, post-Hitler och under uppbyggnad av det kalla kriget ägnade hon sin största energi åt att få oss att memorera milstolparna i kampen mot Österlandet, kampen för Europas autonomi.
Fyra (eg. fem) milstolpar var nödvändig kunskap:
Slaget vid Salamis 480 f.Kr.
Slaget vid Poitier 732 e.Kr
Slaget vid Lepanto 1571 e.Kr.
och
Försvaret av Wien 1526
och 1683

I vår historielösa tid är det få som förstår att vår västerländska demokratiska livsstil inte tillkommit gratis.
Jag blir också något forbavset när jag inser att även flera av mina egna barnbarn aldrig hört talas om Karl X Gustaf och Tåget över Stora Bält, långt mindre Freden i Roskilde för jämnt 350 år sedan!

Förhandlingarna inleds den 12 februari och den 26 skriver man under fredsavtalet. Sverige erhåller Skåne, det tidigare förpantade Halland för evig tid, Blekinge, Bohuslän, Bornholm och Trondheims län i Norge.

Vinterkylan på 1600-talet har dock inte alls något med den att göra.

Reflexion: Vid genomläsning av ovanstående slår det mig att det skulle kunna vara ett inlägg i miljödebatten om uppvärmningen och koldioxidutsläppen.

5 svar på ”Mina lärare

 1. Det är väl känt att ju längre norr ut, i kylan och blåsten, man kommer desto mer avtar intelligensen( det rör sig långsammare i hjärnan). Nu sitter jag och försöker tänka väldigt långt norr ut, nästan vid polcirkeln, så det måste vara därför som jag inte förstår hänvisningen till dagens miljö och koldioxid debatt. Upplys mig!

 2. Jag undrar om Du har öppnat länkarna?
  dvs de med grönt markerade orden, varunder döljer sig hänvisningar med långrandiga historiska berättelser om händelserna på Själland februari 1658.
  Den länk som fick mig att tänka på klimatmålen var:
  Lilla istiden
  Den lilla istiden var en period med kraftig nerkylning av klimatet i Europa från början av 1400-talet till mitten av 1800-talet. Där var tre speciellt kallare vinterperioder omkring 1650, 1770 och 1850, som åtskiljdes av varmare intervaller. Den lilla istiden medförde kalla vintrar i många delar av världen, vilket är genomförligt dokumenterat i Europa och Nordamerika.
  Glaciärerna i Alperna växte, speciellt i mitten på 1800-talet. Floden Themsen i England och kanaler och floder i Nederländerna frös ofta till på vintern.
  Klimatförsämringen anses vara ett av skälen till att den nordiska kolonisationen av Grönland upphör.
  Karl X Gustav genomförde tåget över Stora Bält år 1658.
  Edvard Walter Maunder har visat att detta kan ha ett samband med förekomsten av solfläckar, detta kallas Maunders minimum.

  Jag kom oxå att tänka på Descartes
  Descartes flyttade till Stockholm 1649, inbjuden till det svenska hovet av Drottning Kristina. Där tjänstgjorde han som Kristinas lärare och rådgivare. Livet i Stockholm var påfrestande. Slottet var kallt och dragigt, klimatet kallare än han var van vid, och Kristina krävde att lektionerna skulle hållas mycket tidigt på morgonen. Redan efter några månader i Stockholm dog Descartes av lunginflammation.

  Det finns ju de som menar att det inte är första gången i världshistorien som klimatet ändrats – lång innan förbränningsmotorn uppfanns!

 3. Efter att ha läst om vad Klotis berättade tog jag fram jordgloben och begrunda hur små avstånden är i Europa när man jämför med de väldiga avstånd som t.ex. persernas, mongolernas, arabernas och ottomanernas härar genomkorsade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.