St Knut


I anslutning till den stora fornborgen Gråborg på Öland ligger St Knuts kapell,

eller snarare ruinen efter en kyrka helgad till Knud den (IV) helige som vi besökte när vi avfirade svåger Göran

Det är honom ( Knut inte Göran,och som det visar sig nedan inte DEN Knut!) vi har och tacka för att julen varar – inte til paaske men väl till den 13 januari i Skandinavien.
D.v.s. om man får tro Länsstyrelsen i Kalmar län:
Kapellet har varit helgat åt den danske helgonkonungen Knut som blev dödad i ett uppror i Odense år 1086 och som senare blev skyddspatron hos den danska handelsorganisationen Knutsgillet.
MEN
Det finns en Knud till nämligen Lavard, också han heligförklarad!

Erik Ejegods son med tillnamnet Lavard (= lord/herre) var visserligen aldrig kung i Skåneland, men blev ändå på ett särskilt sätt knuten till vår historia. Knud Lavard skapade sig ett stort förtroende i Skåneland och i Sønderjylland, och kung Niels son Magnus befarade, att Knud Lavard skulle bli en övermäktig medtävlare om den danska kronan. Trettonafton 1131 mördades Knud Lavard svekfullt av Magnus i Haraldsted skov på Sjælland. Knuds broder Erik Emune ropade på hämnd och ett blodigt inbördeskrig inleddes med kung Niels, dennes son Magnus och de flesta av Danmarks biskopar på den ena sidan mot Erik Emune, den mäktiga hvidesläkten och skåneländarna på den andra. Efter inledande motgångar för Erik Emune ställde sig ärkebiskop Asser på Eriks sida, och inbördeskriget kulminerade i slaget vid Fotevik nära Skanör på pingstdagen 1134. Där stupade Magnus och med honom inte mindre än fem biskopar, 60 präster, ledungsflottans befälhavare och många stormän. Erik och Asser stod som segrare, och efter att kung Niels mördats i Slesvig av några av Knud Lavards handgångna män var Erik Emune obestridd herre i Danmark. Minnet av Knud Lavard lever kvar på båda sidor om Sundet i form av de s k Knudsgillena i Lund, Malmö, Landskrona, Ystad, Skanör, Östra Tommarp och i Flensborg i Sønderjylland.

Sedan finns det en tredje, d.v.s. den andre
Knut (II) den store 1018-35, men det är en anden historie, som HC sa
Läs mera
og her
We are still confused but on a higher level

2 svar på ”St Knut

  1. Hej Du blyga!
    Tack för allt intressant om Knut. Vill bara påminna om att det finns ett mycket livaktigt Knutsgille i Ronneby (Blekinge). Vår vän Harald Anderson är mycket aktiv i det Gillet, liksom i mycket annat.
    Syrran

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.