ABCD

Vissa ramsor man lärde som barn sitter för evigt…
Hm, kanske inte ändå.
ABCD, råttmor kokar te….
Hur var det nu?
Jag får leta fram min gamla läsebok från Wintzellska skolan:

och här är den ju på sidan 31

från Google:
Elsa Beskow föddes 1874 på Söder i Stockholm. Hennes familj bestod av mor och far, fyra systrar och en bror. När Elsa Beskow var 15 år dog hennes far och modern blev ensam med barnen. Familjen flyttade till moderns ogifta yngre syskon som bodde tillsammans. Mostrarna och morbrodern blev verklighetens förebilder till Tant Grön, Tant Brun, Tant Gredelin och Farbror Blå.

1897 gifte hon sig med Natanael Beskow, präst och konstnär. Paret fick sex söner, vilka många gånger kom att stå modell för barnen i hennes berättelser och sagor. Deras hus och vildvuxna trädgård i Djursholm fick ge inspiration till hennes besjälade blommor och växter. Elsa B. började som illustratör för Barnbibliotekets Saga i förlagets fjortondagarshäften, men kunde efter sitt giftermål med Natanael ge ut en egen bilderbok,
Sagan om den lilla, lilla gumman 1897.
Pelles nya kläder och Putte i blåbärsskogen följde efter några år och när hennes söner var tillräckligt stora använde hon dem som modeller för sina illustrationer.

Detta snart 50-åriga X används fortfarande flitigt när barnbarnen gör besök.

Tomtebobarnen är ett typiskt exempel. Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin – böckerna kom ut under en lång rad år.
Hennes läsebok Vill du läsa (tillsammans med skåningen Herman Siegvald) kom att användas i den svenska småskolan i cirka tjugofem år och har gått ut i mycket stora upplagor.

eller i en modernare version

Far ror, mor är en orm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.