The Templars


The Templars av Piers Paul Read är en helt underbar bok – men den tar TID.

Jag har nu avverkat en fjärdedel, Part One av 3 (86/326ss)

PP Read går mycket metodiskt och noggrant till väga. Han har tydligen förberett sig noga genom omsorgsfull källforskning – han har 395 referenser.

Det börjar med Abraham och historien bakom the Temple of Solomon som Herodes fullbordade.
Kapitel 2 berättar historien om hur kristendomen segrade och blev statsreligion i det gamla romarriket genom Konstantin och konciliet i Nicaea 325 och avslutas med att Karl den store krönes till romersk kejsare av påven Leo III på juldagen 800.

…the supreme pontiff bowed in obeisance to the new Caesar.
´From that moment,´writes Sir James Brycemodern history begins´.
(Referens 59/395 The Holy Roman Empire)


Kapitel 3 redogör för Islams framväxt och slutligen
Kapitel 4 :The Temple regained är en ingående redogörelse för hur påve Urban II, med sitt ursprung bland benediktinerna i Cluny, vid konciliet i Clermont 1095 efter en vädjan från den bysantinske kejsaren Alexius att få understöd från Rom för att försvara sig mot the Seljuk Turks , den 27 november höll ett tal som resulterade i det första korståget.

Påven Urban II predikar korståget vid kyrkomötet i Clermont.

Efter många förvecklingar erövrades Jerusalem av korsfararna den 14 juli 1099.

Intoxicated by their victory, and still charged with the passions of battle, the crusaders set about the slaughter of the city´s inhabitants with the same indifference to their victims´age or sex as has been shown more than a thousand years before by Titus´s legionaries.

Redan efter att ha läst en fjärdedel av boken har jag börjat få bättre förståelse hur motsättningarna mellan det romersk – katolska Västeuropa och det grekisk-ortodoxa Östeuropa uppstått och fördjupats, men framför allt bakgrunden till MellanÖsterns konflikter upp till denna dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.