von Sydowska morden

And now to something completely different!

Jag har ju en lååång lista på böcker som jag BORDE och också VILL läsa.
Sedan hittar jag, oftast vid besök hos sönerna, kringströdda publikationer som jag bläddrar i och ibland blir helt uppslukad av så att turordningen förskjuts!

Redan för en tre-fyra år sedan läste jag med intresse
Anders Frigells
von Sydowmordens gåta vid ett besök i Eskilstuna.

…..von Sydowmorden upprörde samtiden. Men när Ivar Kreuger dör någon vecka senare i Paris, förlorar allmänheten intresset för det sydowska familjedramat. ……

Ja jag som ju ändå är född på trettiotalet och som av pappa Calle blev väldigt informerad om detsamma – Kreugerkraschen och utbrottet av andra världskriget i synnerhet hade inte en AAAning.

Vid senaste besöket i Eskilstuna fann jag så

som ju handlar om samma händelser.

Om Frigells bok är intressant och spännande är denna djupt gripande.

I skuggan av ett brott bygger på en verklig händelse som ägde rum den 7 mars 1932. Helena Henschens mamma var då femton år och denna dag förlorade hon sin familj i det som sedan gick till svensk kriminalhistoria som de sydowska morden.

Citat ur boken:

Den femtonåriga systerns (dvs HH:s mamma) upplevelser efter händelsen var likartade, kanske svårare. I ett slag hade allt utplånats som var hennes barndom. De vuxna som stod henne nära var mördade. Hemmet upplöstes, det av pengarna som inte hade förlorats i Kreugerkraschen gick till skulder och själv kallades hon till vittnesförhör. En grannfamilj förbarmade sig över henne och hon fick bo hos dem fram till studenten.

Anders Frigell beskriver händelseförloppet och letar fram fakta ur utredningsrapporter och domstolsprotokoll för att kunna analysera vad som utlöste brotten och självmordet.

Detta är vad som hände:

7 mars 1932 mördades den välkände politikern och häradshövdingen Hjalmar von Sydow och två anställda, fru Karolina Herou och fröken Ebba Hamn, i hemmet på Norr Mälarstrand 24 i Stockholm.
Trolig gärningsman var von Sydows son, den 23-årige juridikstuderanden Fredrik von Sydow.
Hjalmar von Sydow och tjänstekvinnorna misshandlades till döds.
Dådet upptäcktes av en 13-årig kusin till den efterlevande 15-åriga dottern. En efterlysning gjordes hos Uppsalapolisen efter Fredrik von Sydow. Det framgick av efterlysningen att Hjalmar von Sydow och de två kvinnorna hittats döda i bostaden. Innan polisen, under kriminalpolischefen intendent Zetterquist, hann gripa den efterspanade på restaurang Gillet i Uppsala, lyckades denne skjuta först sin jämnåriga hustru Ingun, född Sundén-Cullberg, till döds, och därefter sig själv.
Något självklart motiv till morden har aldrig
framkommit. Fredrik och Ingun von Sydow efterlämnade en treårig dotter.

Först vid 15 års ålder, utlöst av att hon och systrarna skall gå på teatern och se Sigfried Siwertz Ett brott får Helga Henschen reda på den mörka familjehemligheten och att pjäsen handlar om hennes morfar och morbror.
Kort därefter flyttar hennes mor till Köpenhamn och har i alla år vägrat ( eller ej kunnat?) berätta.

70 år senare beslutar hon sig för att försöka, genom bl.a. intervjuer med ännu kvarlevande släktingar till offren, få känslomässig klarhet i vad som skedde och hur det sedan påverkat familjen socioemotionellt.

Citat ur boken:

De sydowska morden begicks i en familj som till synes hade allt. Man bodde i en åttarumsvåning på Norr Mälarstrand med utsikt över Riddarfjärden. Hustrun hade varit sjuklig och gått bort flera år före brottet, men en trotjänarinna skötte hushållet med hjälp av kokerska och en husa. I familjen fanns fyra barn, först två flickor, sedan Fredrik och så sladdbarnet, en flicka. Hos mig har de obesvarade frågorna ständigt varit aktuella. Vad hade hänt i min mammas familj som ledde till en sådan katastrof. Brottet kom att kasta skuggor långt fram i tiden. Att tala om morden var uteslutet och gick det inte att undvika sa man Händelsen, med en så låg röst att det knappast hördes.

Boken är mycket lättläst, särskilt om man tidigare läst Frigells bok.
På grund av ovannämnda tabu och moderns totala låsning att vidröra händelsen är det inte mycket ytterligare som kommer fram i HH:s kartläggning.
EN nyhet från tidigare är det morfinmissbruk som tydligen både modern, Hjalmars hustru, och en äldre syster till HH:s mor hade tillägnat sig liksom gärningsmannen Fredrik. Troligt är att han också börjat med kokain…

Även om det således inte framkommer så många fler fakta – är HH:s reflexioner över det psykoemotionella samspel som föregår Händelsen av hög litterär klass.

2 svar på ”von Sydowska morden

  1. jag läste Helena Henschens bok ”I skuggan av ett brott” förra sommaren.På sid. 33 står det om Ebba Hamn och var hon fötts och vilka hennes föräldrar var. Jag har som barn bott granne med soldaten hennes pappa, vi barn kallade honom farbror Hamn.Minns honom som en snäll gammal farbror och att det var något som hänt med hans barn. Jag var nog ca 7 år när jag var hos honom i soldattorpet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.