Tuppens

Det är inte bara tvättmaskiner som dukar under för tidens tand.

Våra lakan som vi i form av en rulle lärft förärades av faster Stina, spricker på mitten det ena efter det andra!

Ja de har ju å andra sidan hållit 1 år längre än sängarna
Sängstory berättad å denna blogg 8-11 juli 2006

Fr v farbror Anders, morbror Rulle ,faster Stina och moster Ebba vid bröllopslunchen den 9 mars 1957.

Tuppens lakansväv var ett välkänt begrepp i vår barndom. Bland annat gjordes bioreklam:
Det är TUPPENs lakansväv i det lakanet!
De hade en välkänd logo.
Märkligt nog går det inte att hitta några fakta via Google – men väl en massa reminiscenser på diverse bloggar bl.a. min egen!
DÄREMOT
hittar jag ännu en Exceptional woman!:

Sveriges första annonsbyrå startades av Sofia Lovisa Gumaelius den 28
juli 1877. Byråns namn var »Nya Annonsbyrån«. Sofia visste kanske att
hon skulle kallas banbrytare, vem vet. Reklambranschen var född. Nu bör-
jade man göra reklam för varumärkena Tuppens Lakansväv i Norrköping,
tvättmedlet Vita Björn m.m. Man skulle kunna säga att Sveriges välstånd
skapades under åren 1880–1920 med LKAB, ASEA, LM Ericsson, BACHO, SAAB, VOLVO, och NOBEL
Listan kan göras längre. Starka varumär-
ken än idag år 2002.


5 svar på ”Tuppens

 1. Här finns en emaljskylt med den berömda väven som även jag sovit mången natt med. I min barndom hade vi också hemvävda linnelakan som var hopsydda på mitten eller lakan gjorda av mjöl- och sockersäckar. Jag tror att det var vår farmor som bestod oss med de senare. Det var visst brist på lakansväv under krigsåren. Från farmor fick jag också barndomens älsklingstäcke. Det var sytt som lapptäcke (stora rutor) av kostymtygsprover och vadderat. Över sömmarna fanns broderierer i kraftigt bomullsgarn i glada färger. Täcket var så hållbart att även något av mina egna barn hade det som sin favorit på landet.

 2. Lakan hopsydda på mitten … När lakanen var utnötta på mitten (som dina nu) då klippte man isär dem på längden och sydde ihop de fortfarande onötta ytterkanterna med varann så att den nötta mitten fick bli ytterkanter. Och så kunde man använda lakanen ännu ett tag.

  Av mjölsäckar gjorde min lilla mormor badlakan. De var vita och våfflade med blå ränder. Eller hur? Jag har fortfarande kvar en handduk av detta material. Nostalgi!

 3. agneta,margareta och käraråtta:
  Jovisst.
  Det blev ingen blogg idag för vi var på torpet – där visserligen nu ELEKTRICITETEN fungerar men icke telefonin!
  MEN
  där finns lådvis med alla de lakansvarianter ni minns.

  INGET slängdes och släktens dödsbon har successivt forslat upp där!
  Jag har inte nännts göra mig av med dem, även om de är för korta på alla ledder och ofta av så grov lärft att de ömtålige unga klagar.

  Dessa grova lappverk var ju dessutom ofta prydda med tjusiga handsydda monogram…

 4. Nu minns jag att även lakan av köpt väv kunde lappas på det sätt ökenråttan beskriver. Men de flesta hopsydda lakan var av hemvävd väv där bredden av en våd inte räckte till . Jag tor att de var bomull i varpen och lin i inslaget. Det var mycket sköna lakan och sammanfogning var gjord för hand och ländes inte så mycket.

  I mitt hem var det inte bara lakan som ”vändes”, det gjordes även skjortkragar, dock mestadels inte av mamma utan vi hade en hemsömmerska som kom någon vecka höst och vår och dels sydde sommarkläder, dels lappade och lagade sådant mamma inte hunnit med. Fröken Esping hette hon och var döv och hörde inte när man pep då hon vid provning stack knappnålar rakt i ens skinn.

  Hon brukade sitta och sy i det rätt stora rum som jag och min lillasyster delade. En gång hade jag tagit hand om en skadad gråsparv och hade den i en skokartong på golvet. Efter någon veckas omvårdnad hade den börjat friskna till så mycket att det snart skulle vara dags att släppa ut den i frihet. Olyckligtvis hoppade den ur sin kartong och tog sig runt på golvet och råkade hamna under trampan på Singertrampmaskinen. Fröken Esping hörde och märkte inte att hon trampade ihjäl den lilla fågeln. Jag och lillasyster grät bitterligen då vi uppdagade det hemska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.