Apple


Även om jag visste att jorden skulle gå under i morgon skulle jag ändå plantera ett äppelträd i dag. Yttrande tillskrivet Martin Luther (1483–1546)

Men jag har varit förutseende: jag planterade våra äppelträd för 20 år sedan!
Nu njuter jag med Verner varje höst:

Jag längar hem till skogen.
Där finns en stig i gräset.
Där står ett hus på näset.

Var plockas under träden
så stora rosenhäger,
var vaggar blåsten säden
med sådant sus som hemma?
Ur Hemmet av Verner von Heidenstam

Men idag handlar det inte bara om litet ”sus i säden” – de har ju förvarnat om den värsta stormen sedan ”Gudrun” januari 2005.

Redan blåser det 22 sekundmeter vid Hallands väderö…
Så det är ju bra att vi tagit in de flesta äpplena redan, resten faller ju av i dag!
De sorter vi har störst glädje av är
Aroma
Svenskt äpple, som uppkommit genom korsning mellan Ingrid Marie och Filippa. Det är ett medelstort-stort med rundad eller konisk form och svag avplattning på över- och undersida. Äpplet är vackert gult med lysande röd täckfärg. Det finns två varianter av Aroma – en med gulrött skal och en där den röda färgen dominerar. skalet är medeltjockt. Det gulvita fruktköttet är sprött och har aromrik smak med god balans mellan socker och syra. Säsong: september-november.

och (det större)

Lobo
Medelstort-stort med plattrund form. skalet är glänsande, något segt, mörkrött med mörka punkter. Fruktköttet är gulvitt-vitt och mjukt med söt, mild smak utan syra men med fin arom. Sorten passar inte alls i matlagningen, utan äts naturell som mellanmål och dessert.
Lobo tillhör de senare höstsorterna. Kommer ursprungligen från Kanada och till Sverige i början av 1900-talet. Bästa användningstid oktober-november.

Klicka här för mer
pomologi
Summary: 20 years ago I planted two appletrees

1 svar på ”Apple

  1. Vi fick ett äppleträd i inflyttningspresent när vi köpte vårt hus förra våren. Det ska bli roligt att se det växa upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.