Bartolomeus


Den 24 augusti är det Bartolomeus i almanackan. Namnet finns där till åminnelse av en av Jesu apostlar. Det är mycket ovanligt som namn i dag. Men det lever kvar för att det är en s.k. märkesdag i bondeåret, en dag då man skulle börja eller avsluta något under. Barsmässa (även bärsmässa, bartelsmässa, bertilsmässa, bertelsmässa, bärtelsmässa) angav början på hösten och höstsysslorna. (Som synes har Bartolomeus kommit att tolkas som upphov till Bertil. Det är fel, för det kommer av Berthold.)

Bartolemeinatten kallas natten till den 24 augusti till minne av blodbadet på franska protestanter (hugenotter) den 24 augusti 1572.
Läs mera på (24 augusti) : http://www.lotten.se/bloggarkiv_0508.html

Den 24 augusti är rätta dagen att plocka brännvinskryddan malört.
Verkställt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.