Veteranerna strävar på

Antikrundan tilldrar sig jämna onsdagar.
Den 31 maj var vi i Råbocka,
14 juni, sista gången före sommaruppehållet, på Koarp


En trogen deltagare är Solvey
Klicka gärna på bilderna för förtoring!)


Solvey Dorrit Everlyn Bergdahl född Nilsson
* 31 augusti 1930.
Solvey påpekar stolt att hon är söndagsbarn:
Att vara född på en söndag är något av det mest tur-
samma som kan hända en. Förutom att man blir vacker, intelligent
och charmfull, har man talanger som andra inte har.
Det man
vanligen tror är att söndagsbarn är synska.
Solvey växte upp i Mörarp, yngst av 7 syskon.
(En 7 år ä
ldre syster Ingegerd är gift med Nisse Sjöholm Se 1ste mars!)
Pappa Johan hade först lantbruk men var också byggmästare. När han så småningom överlät gården blev det aktuellt att bygga familjen ett nytt hus. Men kriget kom emellan. 1940 blev de tilltänkta byggjobbarna inkallade och familjen fick tränga ihop sig i en liten lägenhet i det tilltänkta garaget, och vänta på bättre tider

På gården levde man nära djuren. Solvey minns särskilt hur en höna fick så många kycklingar att hon inte mäktade med att värma alla. Mamma Maria tog då helt sonika två och la´ under katten, som snällt fogade sig som reservhönsmamma!
Livsavgörande för Solvey blev hennes inträde i scouterna i Mörarp 1943!
Hon avancerade så småningom till blåvingeledare. 1948 skickades
Bertil Bergdahl (*-21) till Mörarp för att genomföra en ledarskapskurs.Bertil var också orienterare – bäste kompis till Åke Åkesson (se blogg 24 april).

Bertil tyckte att Solvey skulle pröva på orientering och ordnade redan samma år att hon kom till en orienteringskurs som IFK Helsingborg arrangerade .
Redan 1949 gifte de sig . I äktenskapet föddes två flickor Birgitta(*-52) och Ingela(*-56)

Det dröjde inte förrän framgångarna radade upp sig:
Trots barnafödande blev hon tillsammans med Vera Skoog och Lena Nordahl (se blogg 11 mars) DM- mästare i budkavle 1952, året därpå tillsammans med Greta Johansson och Gulli Åkesson (se blogg 24 april)
IFK:s framgångsrika budkavlelag blev även ett år 5:a på SM.


Livets allvar gjorde sig emellertid påmint: 1960 blev Bertil allvarligt sjuk i vad som skulle visa sig vara MS.Han blev allt sämre och avled 1977.
Solvey stod som ensam försörjare.

Hon hade efter sedvanlig folkskola och fortsättningsskola utbildat sig i maskinskrivning.
Via scouterna fick hon anställning på pastorsexpeditionen i Maria församling. Hon kompletterade med en kyrkoskrivarkurs i Sigtuna och arbetade 1972-73 som ungdomssekreterare i Filborna församling.

Men Solvey hade andra ambitioner: när Bertil blev så sjuk att han måste vara på sjukhus passade hon på att komplettera grundskolekompetens och via vuxengymnasium och barnsköterskeutbildning blev hon 1979, vid 49 årsålder klar med sin utbildning till förskolelärare, och tjänstgjorde sedan som sådan fram till pensioneringen.

Orienteringen har blivit mer än en rekreation i en ibland svår livssituation
Summary: Solvey has been orienteering since 1948. She is now 76 years old. This summer she will go to the World Championships for Veterans in Austria.

I sommar bär det av till Veteran-VM i Österrike!

2 svar på ”Veteranerna strävar på

 1. Skriv din egen historia också. Jag har alltid slagits av hur få verkliga beslut en människa fattar under sitt liv. Jag menar att väldigt många av de viktigaste avgörandena om livskamrat, barn, yrkesinriktning, bostadort, vänner och annat sker genom yttre påverkan. Kanske inte direkt slumpen, men närapå.

  Vi människor håller oss med en livslögn där vi hyllar det fria valet och ser oss som intelligenta kaptener över vårt eget liv där vi står vid rodret och styr. I verkligheten är båten herrelös och vi kämpar på i maskinrummet med att få motorn att fungera.

  Jag gjorde för mig själv en ”mind-map” över livets förändringar och jag skulle kanske om jag är väldigt positiv mot mig själv kunna påstå att jag fattat tio viktiga beslut under hela mitt liv, som är lite kortare än ditt (missade Hitler med lite råge).

  Definitionen på ett beslut är ”ett val mellan minst två positiva alternativ”. Att välja mellan ett bra alternativ och ett dåligt är inget beslut utan möjligen självbedrägeri. Jag ser sådant dagligen i näringslivet. För att göra ”beslutet” enklare så väljer man mellan att förlora pengar och att vinna pengar. I stället för att anstränga sig och ta fram två alternativ som skulle vara positiva. Enbart i den kampen mellan lösningar uppstår en beslutsprocess som verkar anrikande på idéerna.

  Det är fult att lura andra men en synd att bedra sig själv.

 2. The source:
  ”Skriv din egen historia också.”

  Ja, visst! Jag är en lyckans ost: Lever sedan mer än 50 år i en stimulerande tvåsamhet som resulterat i 3 härliga pojkar och 11 barnbarn! Efter ett idogt spännande yrkesliv har jag haft för avsikt att framför allt skriva ned släktens historia – innan de gamle som kan berätta vad alla gamla fotografier föreställer har dött.
  Det här med teknikens landvinningar
  – först ordbehandlingsprogram som gör att man inte måste skriva från början till slut utan kan börja någon stans mitt i och bygga inte bara framåt utan även bakåt och kan vänta med inledning och sammanfattning till sist!
  – och internet och bloggande är ju underbart, men för att tala med Piet Hein TTT (Ting Tar Tid) eller snarare man blir ju distraherad också, nu senast med fotvård(se Lottens blogg)

  ”Människan leker blott då hon i ordets fulla bemärkelse är människa, och hon är blott då helt människa, när hon leker”
  Friedrich von Schiller 1759-1805

  Min Far (jag var en pappas flicka) var verkligen en Homo ludens: trots Hitler och elände – det gällde att ha KIF (ung =kul – det sá vi aldrig i Skåne på 40-talet.
  Men till saken: åtminstone vintertid försöker jag bygGa på ”Mitt livs historia”:
  Förslag till fortsatta studier:
  Min blogg 13,14,21-23 februari
  23 och 27 mars;

  När det gäller Dina synpunkter på livsval vill jag gärna fundera ett tag – jag har många spontana reflexioner men de är litet kaotiska än så länge.
  En första reflexion.
  Jag är som sagt född 1935 min enda syster 1939.
  När hon kom i ”tonåren” i mitten på 50-talet med därtill hörande beteende minns jag att jag litet förundrat (men samtidigt avundsjukt) gjorde jämförelse för hur jag bemöttes, respektive vad som förväntades i motsvarande ålder. Tonåringen var liksom inte uppfunnen då . När jag blev 16 och därmed fick EGET kafferansoneringskort TOG min mamma min ranson – jag fick inte börja dricka kaffe förrän ransoneringen upphörde – och det var ingen, allra minst jag som gjorde någon affär av det!

  Eller som de sa´i Lund 1968 De som studerade på 50-talet hade mer gemensamt med Uardagenerationen än de som kom på 60-talet.

  Frihet är det bästa ting som sökas kan all världen kring FÖR DEN HENNE RÄTT KAN BÄRA.(1439)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.