Ett år med Sudoku

Den andre juni var det ett år sedan SvD publicerade sin första sudoku.
Jag provade redan första dagen.

Nu har min vardag blivit ännu mera ”overloaded”
– Först ska jag läsa HD
– Sedan SvD, med ett dagligt vanligt bildkorsord och sedan ett sudoku.
– För att inte tala om fredag/lördag/söndag med ytterligare korsord …
Jag har säkert ägnat sudoku 20 dagar av mitt vakna liv det gångna året!

Det säger sig själv att det inte går ihop!

Ur Wikipeda:
Sudoku uppfanns i USA i slutet av 1970-talet, men vann då ingen popularitet. På 1980-talet introducerades det i Japan där det också fick sitt namn, ursprungligen suuji wa dokushin ni kaguru (”en siffra som måste förbli utan par”), vilket kortades till su doku (”ensam siffra”). Det fick en ny blomstringsperiod i Storbritannien 2005, till stor del därför att nyazeeländaren Wayne Gould konstruerade ett datorprogram som snabbt genererar nya pussel.
Den 2 juni 2005 började Sydsvenska Dagbladet och Svenska Dagbladet som första svenska tidningar publicera ett sudoku om dagen. I dag har de flesta svenska tidningar ett dagligt sudoku…
Bild ur Eskilstunakuriren 23 augusti 2005 Lotten intervjuad om sin vurm
Vi läser i www.Lotten.se samma dag:
Hade någon arrangerat en protestmarsch mot videoapparater 1981, hade jag gått i främsta ledet i en ”Kärnkraft, nej tack”-tröja och stuprör trots att modet föreskrev ballongjeans. Mina syskon är likadana, Broder Jakob deklarerade nyss att han ”är principiellt emot bloggar” trots att han inte vet vad en blogg är. Min syster är emot mikrovågsugnar (för de är ju så nya?). Och när nu alla pratar om ”Soduku”, är jag klart emot Soduku-fjantar. Tills jag testade.

Så förlåt: jag har inte skrivit något på sajten sedan i torsdags för att varenda ledig sekund har gått till Soduku. Så jädra kul! (Ett, två fem, nej sata… ett sju fy…, ja, fyra!)

Vi observerar att hon då ännu inte lärt sig stava till sudoku!
Et tu Brute!
Summary: The 2th of June 2005 the first sudoku was published in a Swedish newspaper.
now several hours a week are sacrificed on this pastime
.
När skriver någon en sonett om denna addiction?
Medan vi väntar på detta avnjuter vi Carl Snoilskys mästerverk :

En kung i Sachsen samlade porslin,
men samlingsvurmen blev en riktig sjuka.
Han bytte bort till kungen i Berlin
sitt garde – tänk – mot en kinesisk kruka!

Femhundra man med sabel och karbin,
som preussarn visste att förträffligt bruka,
i exercisen smidiga och mjuka,
i krig en mur, tänk, mot – en blå terrin!

Femhundra man med hårpung och med puder!
Slikt dårhusdåd allt vanvett överbjuder
från världens början – ja, så tycker ni.

Se’n bytet gjordes, har ett sekel svunnit:
femhundra tappra hjärtan brista hunnit,
den gamla krukan – hon står ännu bi.

6 svar på ”Ett år med Sudoku

 1. Jag, som var mattelärare, blir GÅRHÅRIG av ett sudoku. Min språkbegåvade dotter klämmer den ena efter den andra på datorn. *??* Däremot gillar jag korsord, även om jag numera inte alltid kastar mig över tomma rutsystem.

  ”Vi observerar att hon då ännu inte lärt sig stava till sudoku!
  Et tu Brute!”
  Men du, vad står det i din rubrik?

 2. Bloggservice AB: Notera att man nu inte behöver vara registrerad användare för att kommentera på Vikeningarna funderar!

 3. Cecilia N., vars hår går iväg: Tack för den! Hihi! (Jag måste — liksom kanske även Den Blyga här — fortfarande kolla hur man stavar sudu… sodo… ja.)

  Ny kunskap kommer här flygandes: sodoku är faktiskt en orientalisk råttbettssjukdom!

  Word verification: ghmusl (=Eterna?).

 4. Även solen har fläckar!

  Ja, jag har hämtat hem en kommentar jag gjorde hos http://www.lotten.se:
  ”Det är nog Blogger itself det är fel på, jag kunde inte ladda ner bilder i går kväll – en sparad post var försvunnen – men dök plötsligt upp igen och då var den NYA jag skrivit (om sudoku) borta…”

  Inte konstigt jag glömde kolla rubriken – som Lotten mycket riktigt påpekar, har man problem med stavningen av sudoku hvergang!

  SODOKU!?
  vad jag förstår betyder doku siffra – vad har siffror med råttor att göra?
  Di japanerna…

 5. Hihi! Ja titta så tokigt! även om det nog mer är på maken som håret går en promenad (eller vart det tar vägen…)

 6. Jag noterar här att Lotten verkar ha en likadan designlampa som vi har i vårt kök. Varför, säg mig varför, skulle alla människor med bildning och pretentioner på god smak plötsligt och samfällt inköpa en sådan lampa? Den är ju helt värdelös. Den ger nämligen inget ljus, vilket väl ändå torde vara meningen med en lampa. Jag kan inte lösa sudoku, men det beror säkert mest på den dåliga belysningen över mitt köksbord (däremot kan jag stava till det, tror jag).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.