Åldringsvården på utflykt

I går var det dags för veteranernas majutflykt.
Ansvarig ledare, Åke Strand, hade prickat alldeles rätt när det gällde vädret!
Tyvärr inte lika rätt när det gällde sitt eget hälsotillstånd, han fick lämna walk over!

Efter färd över Öresund samlades vi för en första test av massäckskorgen vid strandängen framför Kronborg,


som var dagens första föremål för närmare studium.
Sedan var det dags för lunch. Vi bilade sakta genom ett sommarfagert Danmark, där vi konstaterade att bokskogarna och magnolierna var större, körsbärsblommen vitare och rikligare än hemma. Om en vecka slår rapsen ut.Lunchuppehåll gjorde vi vid Gurre slottsruin.
Gurre slottsruin från 1100-talet byggdes ut på 1300-talet av Valdemar Atterdag och omslöts en gång av Gurre sjö och en vallgrav. Borgens glansdagar var under Kung Oluf, drottning Margarethas och Erik av Pommerns tid. Men livet här bland sjöarna och i den sanka omgivningen tog slut när Öresundstullen infördes (1426) och Helsingör och Kronborg blev intressantare.

Så iväg på nya äventyr:
Av Nordens största byggnadskomplex under medeltiden Cistercienserklostret Esrum återstår bara en bråkdel, men är sedan 1997 inrättat som som ett intressant museum.
Till vår stora glädje visade det sig att Fredrikborgs amt beslutat bjuda på entrén de två första veckorna i maj!Vi avlutade turistande genom en promenad i parken hos ”den andra” drottning Margarehes ”sommarstuga” Fredensborg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.