Den sista boken

”Är Boken på väg att dö? Olyckskorpar menar att datorerna hotar att utplåna pappersboken som vi känner den. Andra ser tvärtom hur den digitala revolutionen påverkar litteraturen på ett positivt sätt, med ökad tillgänglighet och nya sätt att berätta.

÷

I essäsamlingen Den sista boken resonerade Johan Svedjedal, professor i litteraturvetenskap vid Uppsala Universitet, kring vad datoriseringen har betytt för boken och berättandet. Med lätthet orienterar han läsaren i en till synes komplicerad värld av hypertexter och e-böcker.

Boken är skriven 2001 – fullt så illa som befarades har det ju inte blivit på 16 år…

Intressanta funderingar …    Men ganska tråkig!

Årets tionde bok

2 svar på ”Den sista boken

  1. Jag tror inte alls att boken är på väg att dö ut – vi är alldeles för många som trivs med att hålla i fysiska bokpärmar. Dessutom bör den ju så populära och livsviktiga ”semesterläsningen” ske utomhus, helst på en strand eller nära vatten. Med en gassande sol, sand och våtstänk är det direkt olämpligt att ta med sig paddan eller datorn till stranden. Dessutom SER man ju ingenting i solljuset.

    Däremot tror jag att läsandet av traditionella tidningar kommer att fortsätta att minska. Det finns så många andra sätt att ta till sig information idag, inte minst via sociala medier och podcasts.

    • Jag tror du har rätt IDA både när det gäller boken i handen och papperstidningen, dvs att boken kommer att vara kvar – jag läser ju gärna en timme i sängen innan jag släcker och somnar in. och att papperstidningen kommer att ”fade away”
      MEN
      82-årig gläds jag åt att ha råd med en prenumeration på SvD som jag kan hämta varje morgon i brevlådan och bläddra i, lukta samtidigt som jag slötittar på TV.
      OCH sedan ha kvar för att lösa korsord, sudoku och läsa Under strecket
      Under strecket – fördjupande essäer varje dag sedan 1918

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.