Krönika i sten

Jag dignar under mitt läsande…

Moby Dick och En bok om Balkan är krävande.

VISSERLIGEN

  är ju den EGENTLIGA läsnjutningen

 att så kunna försvinna in i andra världar

 för att förstå sitt universum!

MEN

Jag behöver ju litet inemellan.

Under mitt städande i hyllorna hittar jag så den här – den har nog den gamle köpt på en rea någon gång för en spottstyver… En bok för alla  startade 1976 och denna var en bland de allra första, – jag har inte läst den tidigare

MEN

Nu kan det ju passa bra tillsammans med En bok om Balkan och när DDM är i Belgrad!

På baksidespärmen står:

”Ismail Kadaré (född 1936) räknas till Albaniens främsta författare. I Krönika i sten går han tillbaka till sin egen hemstad och sina upplevelser som liten pojke under andra världskriget. Det är en fin roman som i dämpad lyrisk ton ger oss ett levande stycke ur Albaniens långa och växlingsrika historia.”
”1939 ockuperades Albanien av italienska fascistiska trupper. Kriget varade i fyra år och slutade med nederlag för angriparna. Det är detta krig som skildras i Krönika i sten genom en liten pojkes ögon. —

— Barndomsskildringen från bergstaden (Girokastër) i södra Albanien är en medryckande väv av krigsscener, släktband och, inte minst krönikörens iakttagelser i form av korta rapsodiska anteckningar.—” 

En fantastisk läsupplevelese! På drygt 200 lättlästa sidor lyckas Kadaré beskriva livet i Girokastër  1939-1944 genom en 3-8-årings ögon och uppfattning. Scener från det växlande krigandet, med ockupering av i omgångar italienare och greker, slutligen tyskar och emellanåt  nattliga attacker från engelskt bombflyg,  blandas fascinerande med vardagslivet i den ålderdomliga staden.

Boken kommer att skickas på remiss till

familjens litteraturälskare!

2 svar på ”Krönika i sten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.