Blanche och Marie

 Så har jag läst ännu en underbar bok  av PO Enquist.

Jag är helt enig med

DÄRTILL:

Jag läste ju Axel Munthes  ”Boken om San Michele” redan 1953, då jag ju även på min  första italienska resa besökte detsamma. AM  berättar i boken hur han under sin praktiktid i Paris besöker La Salpêtrière, och Charcots föreläsningar. Han uttrycker sig kritiskt till vad han får uppleva.

Se även

På hösten 1953  startade jag mina medicinska studier och blev medveten om vilken insats Charcot och hans lärjungar (ex  Sigmund F. som han kallas i PO:s bok!) gjorde för neurologin – även om just CH:s och Blanche´s paradnummer HYSTERIN var ett misstag – vilket Charcot själv mot slutet kom på.

Blanche  Wittman, kvinnan på bilden ovan, medvetslös i Babinskys armar, är bokens Blanche. Hon blir sedermera via La Salpêtrières röntgenavdelning assistent till Marie Curie, bokens Marie.

Trots att boken berör ett ”svårt” ämne är den väldigt lättläst,

jag susade förbi de 256 sidorna på tre kvällar.

PO har gjort det IGEN (2004), och IGEN…(2008)

2 svar på ”Blanche och Marie

  1. Om du inte redan har lovat bort boken till någon, lånar jag den gärna! Låter mycket intressant, och eftersom du säger att den är lättläst går den kanske att varva med mina studier!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.