Schackens Mozart

WUNDERKIND!

 Magnus Carlsen * 1990

 Nu är han världsmästare:

Ur SvD 22/11

Remi räckte för norsk världsmästare

Norrmannen Magnus Carlsen är världens bäste schackspelare.
I och med segern över regerande världsmästaren Viswanathan Anand är han den förste nordbo som har vunnit VM-titeln.

SvD 3/11:
”2003 begärde hela familjen Carlsen ledigt från skola och jobb i ett år för att bila runt i Europa. Rutten var upplagd kring stopp vid kulturella sevärdheter, fina stränder – och stora schackturneringar.

Resan gav Magnus möjlighet att fokusera helhjärtat. Ett år senare slog han sig definitivt in i schackeliten med fyra uppmärksammade bedrifter: Han slog den förre världsmästaren Anatolij Karpov i ett parti snabbschack och lyckades få remi mot Garri Kasparov. Dessutom utsågs han, som den näst yngste någonsin, till stormästare

.Mest uppmärksamhet fick han ändå för ett parti mot stormästaren Sipke Ernst under en prestigefull turnering i Holland. Partiet började jämnt, runda efter runda gjorde de drag som toppspelare gjort många gånger förut. Sedan, före sitt sjuttonde drag, placerade Magnus en springare så att Ernst kunde ta den med en av sina bönder. Tre omgångar senare offrade han en löpare. I nästa omgång skänkte han bort ett torn. Han såg ut att gå mot en snabb förlust. Men – sju omgångar senare var Ernsts kung fångad av Magnus Carlsens drottning medan hans två torn stod maktlösa vid sidan. Schack matt.

Den eleganta segern fick Washington Posts schackskribent Lubomir Kavalek att döpa Magnus Carlsen, 13 år, till ”schackens Mozart”. 

1 svar på ”Schackens Mozart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.