Rosiga sensommarklanger

De tre änkorna på Kalvlyckevägen valde bort sista Allsång på Skansen

till förmån för

denna kvartett

SOM

bjöd på nedanstående  program

”Altapunta  önskar vara en musikalisk kameleont som överraskar och förundrar på sin upptäcktsfärd genom renässansens och barockens förunderliga värld. Den kammarmusikaliska besättningen varieras efter repertoarens som i grova drag spänner sig från 1500-1750”

I tisdags valde man ROSEN som den rosa(?) tråden

”Rosen omnämns första gången i den kaldeiska staden Ur, 2600 år f.Kr. Sedan dess har den blivit en älskad blomma och en stark symbol i många kulturer. Från antikens Rom, Grekland och Egypten, till Indien och Kina, där olika roskulturer gett liv till de många symboliska tolkningarna rosen har än i dag.

De fyra hade tillsammans en stor musikalisk repertoar:

2 sopraner, 

2 pianon

2 orglar

barocktrumpet och trombon

tamburin 

som de blandade och gav av på ett behagligt och charmerande sätt.

Mest spännande var Hans Knut Sveens mucicerande:

(ofta i duett med Cecilia Alling som spelade på kyrkorgeln!)

”Hans Knut Sveens   arbetar vid ”Griegakademin”( musikkonservatoriet i Bergen) där han är lektor i tidig musik och cembalo. Han är även en av ledarna i Bergen Barokk. Hans Knut har, genom sitt intresse för äldre tangentinstrument arbetat med inspelade ljud, s.k. samplingslösningar och konstgjorda ljud och utforskar detta i olika klangbilder.”

Repertoaren sträckte sig från

 Luca Marenzio: Le Rose fronde è Fiori från 1584

till Scott Joplins: The Rose Leaf Rag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.