Skogsfinnar

Igår morse var tiden ur led…

När jag steg upp och öppnade datorn fungerade inte mejlen. Det visade sig att Tele2 hade genomfört en större översyn och förlorat funktionen för de flesta bredbandsabonnenterna…

När jag sedan gick ner för att laga frukost hade det inte kommit någon SvD.

Jag fick försöka fördriva tiden genom att läsa gamla sparade, olästa understreckare

EX

Med anledning av”Sverigefinnarnas dag” skriver där Dick Harrison om Sveriges och Finlands tusenåriga gemensamma öden. Bland mycket intressant fäster jag mig särskilt vid detta:

”De svenska kungarna uppmuntrade ”skogsfinnarna” eftersom de ville öka befolkningen och på sikt få in mer skatt; inledningsvis lockades dock nybyggarna med löften om skattelättnader. Kolonisationen resulterade i framväxten av helt nya kulturlandskap i Närke, Dalarna, Gästrikland, Hälsingland, Ångermanland och Medelpad, men allra mest påverkades Värmland. Under 1600-talets andra hälft levde uppskattningsvis omkring 6000 skogsfinnar i Värmland. Stora delar av landskapet, vilka tidigare varit obebodd skogsmark, hade tack vare finnarnas insatser förvandlats till jordbruksbygder.”

OCH

”Det sista förtjänar att påpekas med kraft. 1600-talets folkkultur från Savolax, som präglades av storfamiljer, lagarbete, näverhantverk, rågodling med jästa rågbröd, rökpörte (en enrummig rökstuga som till en början fungerade som kombinerad bostad, bastu och torkhus) och finnplogar (även kända som gaffelårder) hade kommit för att stanna. Finnarna föredrog att gifta sig inom den egna gruppen, något som stärkte deras etniska och språkliga samhörighet, låt vara att många även lärde sig svenska. Så sent som i mitten av 1800-talet var den finska identiteten uppenbar i stora delar av den mellansvenska landsbygden, särskilt i Värmland.

 Detta är min svärfar Kalle Bergman 1908 -73

Vi brukade skämta om att han var väldigt lik Brezjnev:

fast snyggare…

Leonid Brezjnev 1906 -82

Att Bergmännen härstammade från norra Värmland var ingen familjehemlighet:

En av den gamles  alldeles för få bloggar handlar just om FARFAR:

 den gamles farfar, ja alla män i den släkten heter ju Karl Johan;

den gamle berättade, när vi diskuterade härstamning, om hur någon fråm Uppsala universitet under kriget kom till Karlskogas Föreläsningsföreninga ´och visade på att Karlskogas befolkning bl.a. härstammade från ryska krigsfångar som fick bosätta sig här under 16-17-hundratalet.

Han, föreläsaren, blev nästan lynchad…

2 svar på ”Skogsfinnar

  1. Klargörande:
    Det är kanske inte allom bakant vad som sades i Värmeland under den gamles barndom:
    Ryssera´ e´ ett snällt fôlk – di bare sjunger!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.