Nio drakar

Adlibris hade ju ett semestererbjudande att köpa tre pocketböcker för 99:-

Himmel över London  läste jag först och recenserade 28/6

Efter att ha läst Raymond Chandlers High Window blev jag stimulerad att ytterligare stifta bekantskap med amerikansk hårdkokt deckarlitteratur av modernare slag och beställde därför:

 Påhejad av:

”Om du gillar spännande böcker med fart där handlingen utspelar sig i fascinerande miljöer i Los Angeles och i Hongkong ska du satsa på att en av dessa pocketböcker blir Michael Connellys Nio drakar som lagom till sommaren kommit i pocketutgåva.”

 Ytterligare omdömen:

Michael Connelly är en av de skickligaste nutida amerikanska deckarförfattarna. Han vet hur ha ska lägga upp en berättelse och det märks att han kan sina miljöer och att han vet hur det går till bakom kulisserna hos de poliser som utreder mord. Om boken inte redan förvandlats till filmmanus lär den göra det. Berättelsen är en rafflande, spännande historia som avgjort passar som film.

Spännande så det förslår är det! 

 Berättelsen är uppdelad i två avsnitt:

1.ss 9-195            Mordutredarna

2. ss199-413    39-timmarsdagen

 

Huvudpersonen är ”Bosch” , en kriminalare i LA som ej presenteras närmare. Han sitter litet trött på sitt ämbetsrum en tisdags-em och är missnöjd med sin lagkamrat, som är nybliven tvillingpappa och mest är engagerad av detta.

det plötsligt blir larm om ett rånmord i en spritbutik i ”South”,

ett av LA:s problemdistrikt.

Det är en kines John Li som blivit skjuten. Det leder så småningom  fram till förgreningar av den kinesiska ”maffian”, kallade triader. B. måste samarbeta med en särskild byrå AGU= Asian Gang Unit, särskilt en tjänsteman Chu, som pratar både kantonesiska och mandarin.

Både ”Bosch”:s karaktär och skildringssättet är väsensskilt från Raymond Chandlers bok. Därtill kommer att Michael Connelly beskriver alla moderna tekniska undersökningsmetoder som numera står till buds vid brottsutredningar hos

”Enheten för digital bildbehandling, Digital Image Unit, DIU, var en av sektionerna inom den kriminaltekniska avdelningen, Scientific Investigation Division, SID och fanns fortfarande kvar i det gamla polishögkvarteret Parker Center.”

Boschs arbetssätt står i bjärt kontrast till SID:s metodiska- han är impulsiv, handlar först och tänker sedan. När triad-förbindelsen börjar nystas upp får han ett SMS om sin trettonåriga dotter, som vistas i Hongkong tillsammans med sin mamma, som gör att han blir övertygad att hon är kidnappad av triaden och kastar sig huvudstupa dit. Det är jakten på dottern i Hongkong som skildras i del 2.

Under den andlösa skildringen av händelseförloppet får man efterhand litet kött på benen – att B. är kriminalinspektör och heter Harry Bosch osv.

Harry Bosch löser så småningom mordgåtan, delvis med hjälp av de bevis SID vaskat fram – men måste besviket konstatera att hans impulsivitet inledningsvis lett honom helt fel vilket  i onödan kostat hans f.d. fru livet…

Som sagt en verklig

SPÄNNINGSROMAN

MEN

utan

djupare  personskildring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.