Aktualiserat

Tidigare innebar den 24 augusti endast en påminnelse om att skörda malört.

NU

när jag är påläst om hugenotterna:

Massakern på hugenotter under Bartolomeinatten 24 augusti 1572.

Målning av François Dubois (1529-1587)

”Hugenotter (franska huguenot) var de franska kalvinister som levde på 1500- och 1600-talen, det vill säga under och efter de franska religionskrigen. Hugenotterna förföljdes av den franska staten/kronan och katolska kyrkan. Efter upphävandet av Ediktet i Nantes 1685, som gett dem viss religionsfrihet, lämnade mer än 300 000 hugenotter landet. Ett hundratal kom under 1600-talet till Sverige. Hugenotterna i Frankrike fick full religionsfrihet först i och med franska revolutionen 1789.”

efter besöken i Berlin

kan jag se parallellen till Kristallnatten 9 november 1938

OCH

Det tycks aldrig ta slut!

2 svar på ”Aktualiserat

  1. Jag kan rekommendera boken Atomtorg, porrharar & Hitlerslussar av Jan Jörnmark – en reseskildring och historisk–politisk analys av länderna på andra sidan Östersjön. Här gör en väldigt intressant analys av de östeuropeiska judarnas tragiska öde – parallellerna till hugenotterna är många.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.