Handfast

Den femte januari var det ett gnistrande underbart väder.Efter att ha läst en artikel i HD om flyttning av ”Handen” som ingen människa ser på grund av dess undanskymda placering, beslöt vi utforska förhållandena. Det var som sagt en härlig dag, vindstilla och sol.
Vi kollade på Räddningskryssaren, passerade krogen Bryggan , men hittade inte ”rätt pir”. Vi frågade slutligen ett passerande par som visade oss tillbaka till den södra änden i anslutning till Kvickbadet

Först upptäckte vi till vår förvåning att piren i hela sin längd på minst hundra meter var dekorerad med keramikplattor!:

Längst ut på piren fann vi slutligen vad vi var på jakt efter.
Handen är skulpterad av Kerstin Ahlgren och sattes upp 2003. Den skall symbolisera den öppna hand som mötte de danska judarna när de tvingades att fly undan Gestapo hals över huvud 1943.

Stor flykt av judar till Sverige
Förvarningar om en planerad tysk razzia mot judarna i Danmark den 1 oktober 1943 ledde till att flera tusen danska judar lyckades fly till Sverige. De flesta tog sig över Sundet i små båtar till Skåne. Som i alla andra länder som styrdes av Tyskland skulle judarna gripas och sändas till koncentrationslägren. Alla lyckades inte fly eller gömma sig före razzian den 1 oktober. Den dagen deporterades 472 danska judar till tyska koncentrationsläger, där omkring 100 av dem dog.

Det var perfekta förhållanden för fotografering!

Det var det emellertid inte när vi besökte Höganäs hamn häromdagen, tillsammans med vårt äldsta barnbarn Johan.

I gengäld fick vi sällskap av tvenne grimme ællingar,
och kunde följa framskridandet av bastubygget, som ju är utlovat färdigt 1ste februari!

Följ den spännande fortsättningen!

1 svar på ”Handfast

  1. Pingback: I Höganäs | Vikeningarna funderar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.