Åter i skogen

den gamle fick en pacemaker inopererad för en vecka sedan. I bruksanvisningen stod att han skulle ta det litet lugnt första veckan, men annars leva som vanligt.
Så nu kunde det vara dags tyckte han!

Gårdagens veteranorientering var förlagd till Lärkesholm:

Lärkesholm och von Reiserska stiftelsen:
Den 26 juli 1782 avled landshövdingen Anders von Reiser, 80 år gammal. Mårtensafton 1780 hade han dagtecknat sitt testamente genom vilket han lade grunden till den stiftelse på Lärkesholm i Örkelljunga kommun, som alltjämt bär hans namn.

Linné var här redan den 25 juli 1749!
Han fick lära sig åtskilligt av baron Liewen bl.a.:
Om Karpdammar:
– Att karpar även kunna trivas upp i landet, därpå have vi prov vid Eskilstuna, varest än i dag skola finnas karpar på ett ställe, där de en gång sluppit ut i strömmen
Franskt vin smakade som Moselvin, då ett par gröna kvistar av svarta vinbär lades uti en butelj.
Tagel, som brukas till kanapéer och madrasser, fås svårligen och köpas dyrt, varföre herr överesten hade låtit förfärdiga det av korumpor, vilka tvättades och klappades helt rena, vreds sedan tillhopa med en träkrok såsom ett rep men så hårt, att de gjorde knutar på knutar, dem han lät torkas i bakugnen, varigenom de bleve faste och krusige, att de sedan alldeles tjänte för tagel.
Svanor sades fångas på det sättet, att man sätter på en krok ett äpple, plommon eller dylik frukt, som flyter. Reven är bunden vid en i havet nedslagen påle, som icke är högre än vattubrynet. Mitt på reven är en sten fästad, som lägges överst på pålen. När nu svanen slukar plommonet, drager hon stenen neder av pålen, varföre hon måste sjunka ned med huvudet och dränkas.
Näktergalar fångas på det sättet, att nedanför trädet på jorden lägges ett par fasthäftade donor, och då näktergalen sjunger som bäst, går man dit och lägger en mask eller annat insekt under donan uti en liten håla, då, så snart en gått därifrån, näktergalen, som är en mycket undersam fågel, flyger dit, tager insektet och fastnar med fötterna.

Men det var ju ett tag sedan – vår avsikt med besöket var ju en tur i skogen.
Vi startade i gryningen:

Det här går ju galant!
Ganska tjusiga omklädningsrum…

1 svar på ”Åter i skogen

  1. Pingback: Lärkesholmsorientering | Vikeningarna funderar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.