Medelhavspaj

Idag åker Gustav och Bobo till Rom.
Vi nöjer oss med att äta Medelhavspaj.

Receptet hittade jag på baksidan av en mjölkförpackning för drygt 20 år sedan då Mejerierna lanserade produkten kvarg under namnet Kesella®.
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl Kesella light = 1%
50 g smör
Fyllning:
1 burk tonfisk
1 gul lök

2 ägg
1 1/2 dl kaffegrädde
1 dl Kesella 1%
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk hackad gräslök
1/2 tsk salt
1 kryddmått peppar
8-10 urkärnade svarta oliver
1 dl riven lagrad ost

Pajdeg Hacka ihop mjöl och smör . Tillsätt Kesella. Arbeta ihop till en deg. Låt ligga i kyl 30 min.Tryck eller kavla ut i en pajform, 23 cm i diametar. Nagga. Förgrädda i ugn 225 ° i 10 min.
Fyllning Låt tonfisken rinna av. Skala och hacka löken. Lägg den i pajskalet. ” Smula ” över tonfisken. Blanda ägg, Kesella,kaffegrädde, vitlök, gräslök, salt och peppar. Häll det i pajskalet. Lägg i oliverna. Strö över ost. Grädda i ugnen 30-40 min.
Serveras ljummen med sallad

Klicka gärna på bilden för närmare studium

Så småningom kom alltfler recept för denna nya produkt. Det var först senare som man också framställde Kesella 10%. Slutligen byte man namn så att enbart Kesella innebar den fetare varianten!
Dagens recept är således gjord på Kesella med 1 %s fetthalt.

En god och lättgjord lunchrätt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.