Lilla Björka

Här sitter jag i det inre av Småland och läser SvD!
Bilden hittade jag tillsammans med åtskilliga andra som illustrerar vårt leverne på 80-talet.Det är efter en hösttävling i orientering som anordnades av OK Norrvirdarna.
Jag minns den speciellt eftersom det var ett sådant underbart väder,
vi hittade rikligt Karl Johan
OCH
vi hade gångavstånd från TC till
Elin Wägners Lilla Björka, Bergs socken, Växjö kommun

Lilla Björka uppfördes efter arkitekten Carl Bergstens ritningar, på uppdrag av författarinnan Elin Wägner. År 1924 stod huset färdigt. Den faluröda byggnaden med vita snickerier har fått stildrag från såväl småländsk byggnadstradition som nationalromantik. 1964-65 gjordes en tillbyggnad med garage på den ena gaveln. Till fastigheten hör även en skrivarstuga, uppförd i slutet av 1930-talet, ritad av glaskonstnären Simon Gate. Vid landsvägen finns ett före detta kyrkstall som idag nyttjas som uthus. Det f.d. kyrkstallet står på ursprunglig plats och fungerade som kyrkstall för Ernatorps och Hjulatorps byar. Lilla Björka byggnadsminnesförklarades år 1996.

2 svar på ”Lilla Björka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.