Höstmums

Detta recept har jag för åtskilliga år sedan anammat i samband med ett inslag i TV 4:as Nyhetsmorgon.
Det är ett exempel på hur man med utsökta råvaror lagar gourmetmat på ett enkelt sätt.

Nils Emils lammgryta
4-5 portioner
1 kg grytbitar av benfritt lammkött
2 msk smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1-2 gula lökar
2-300 g Karl Johanssvamp eller trattkantareller
1 morot
4 dl buljong
2 msk vetemjöl
2 dl grädde
2 msk rönnbärsgele (Jag tar min rönnbärssylt i stället – se länk!)
salt
svartpeppar
3 msk hackad persilja

Skär köttet i 2 cm stora tärningar. Bryn köttet i en stekpanna, krydda med salt och peppar. Lägg över köttet i en gryta
Skala och hacka löken. Dela svampen i mindre bitar och tärna moroten. Bryn lök och svamp, lägg över i grytan. Lägg i morot och häll på buljong, låt småkoka i ca 30 min eller tills köttet känns mört.
Sila av skyn och håll resten varmt. Koka samman skyn till ca 4 dl. Blanda mjölet med grädden och red av skyn. Låt såsen koka några minuter. Lägg i gelén, köttet och de övriga ingredienserna. Koka upp, smaka av med salt och peppar.
Strö över persiljan strax innan serveringen.
Servera med kokt potatis och säsongens grönsaker.

VÄL BEKOMME!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.