Sorglig nyhet

Härmed meddelas att det idag (åtminstone enligt Helsingborgs Dagblad) är 3190 år sedan som grekerna erövrade Troja.

Vi läser i Wikipeda om Sjöfolken:

Egypten

Sjöfolken kallades Haunebu av egyptierna och är ett gemensamt namn för de olika stammar som försökte invadera Egypten under Ramses III:s regeringstid på 1100-talet f.Kr. På tempelväggarna i hans gravtempel Medinet Habu i Thebe finns en skildring av hur sjöfolken besegras både till lands och till sjöss. De olika stammarna är listade som: Denyen, ekwesh, lukka, peleset, shekelesh, teresh, tjekker och weshesh. De sistnämnda var möjligen samma stam som meshwesh som med all sannolikhet var libyer. Vissa av stammarna är kända från andra, tidigare, egyptiska källor. Ett angrepp mot Egypten av sjöfolk och libyer hade genomförts några generationer tidigare när farao Mernetpthao regerade.


Anatolien

Hettiterriket gick under vid samma tid som sjöfolkens angrepp mot Egypten. Egyptiska texter lägger skulden för detta hos sjöfolken. Ett sjöslag mellan hettiterna och sjöfolken stod faktiskt utanför Cypern varefter sjöfolken anföll den hettitiska vasallstaten Ugarit vid syriska kusten.

Egeiska övärlden

De egyptiska texterna beskriver hur sjöfolken bodde på ”sina öar i havet”, vilket troligen betecknar den egeiska övärlden. Ett av sjöfolken, ekwesh, har man föreslagit var de homeriska akajerna. De skulle då även ha varit ansvariga för förstörelsen av Troja. I det egeiska området låg vid slutet av bronsåldern de mykenska grekiska staterna, som även de förstördes vid samma tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.