Levande möte:2

Så var det dags för det andra

Levande mötet

 Denna gång handlade det om musik:

”På söndag är det dags för nästa ”levande möte” i Vikens kyrka. Den här gången är det jazzmusikern Georg Riedel som ska samtala och musicera med organisten och professorn Johannes Landgren  De talade över

”Musik – skeendets konst”

Johannes Landgren är  professor i orgel och improvisation vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet men även jazzmusiker. Han berättade att han är uppvuxen i en högkyrklig familj med åtskilliga präster i nuvarande och gångna släktled.

Georg Riedel har ju genom sin tonsättning av Astrid Lindgrens författarskap blivit folkkär, men jag hade ingen aning om hans bakgrund. Han är född 1934 i Kalovy Vary  ( Karlsbad)i nuvarande Tjeckien. 1938, dvs när Georg var 4år, fann familjen för gott att fly till Sverige, eftersom modern var judinna och fadern socialdemokratiskt verksam.

Hittat på nätet:

”Den första kompositionen skrev Georg i tidiga tonåren. I den åldern upptäckte han också jazzen, vilket ledde till att han bytte instrument från fiol till kontrabas. Från mitten av 1950-talet spelade han med Lars Gullin och Arne Domnérus, och det var då som han också på allvar debuterade som kompositör och arrangör. Senare har han spelat med bland andra Jan Johansson, Stan Getz och Radiojazzgruppen.”

Båda hade erfarenheter av att spela med Jan Johansson, som de beundrade. Han skapade en ”svensk jazz”. Hans tragiska tidiga borgång i en trafikolycka, innebar ju emellertid att Georg Riedel med utomordenlig framgång övertog JJ:s uppdrag att tonsätta Pippi Långstrump och så småningom hela Astrid Lindgrens författarskap.

Samtalet omväxlades med musik.

Först fick vi sjunga ”Temapsalmen” 717

 till deras ackompanjemang:

Vers 2

Du är ett barn som ligger på ett jordgolv,
du fryser om vi inte griper in.
Du rör vid kroppar, hatar orättvisor,
Du bjuder älskande på moget vin.
Du stiger ut ur alla tommar gravar
Du är en vind som säger: det blir vår.
Du kommer som en flykting över bergen

Vi avslutade med att sjunga kanon på

Bereden väg för Herran användande både den sedvanliga och den dalska varianten

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.